Важна информација за сите патници што ќе патуваат во Турција!

Важна информација за сите патници што ќе патуваат во Турција!
A worker in protective suit disinfects Sultanahmet square in response to the spread of coronavirus disease (COVID-19) in Istanbul,Turkey March 21, 2020. Byzantine-era monument of Hagia Sophia is seen in the background. REUTERS/Kemal Aslan

Важна информација за сите патници што ќе патуваат во Турција! 🇹🇷

На 17 ноември, 2020 турското Министерство за внатрешни работи издаде известување до јавноста во врска со новите ограничувања za КОВИД-19, наведени подолу:

  • Носењето заштитни маски за лице е задолжително во секое време надвор од домот низ цела Турција
  • Пушењето на отворено (улици, авенија и други отворени јавни површини) е забрането. На оние кои не го почитуваат ова правило може да им се изрече парична казна од 900 TL (приближно 100 евра).
  • Рестораните ќе бидат отворени само за услуги за носење (Delivery) од 10:00 до 20:00 часот
  • Трговските центри, супермаркетите, фризерите, берберите ќе бидат отворени од 10:00 до 20:00 часот
  • Баровите, кафулињата, театрите, кината ќе бидат затворени до јануари 2021 година.

Само за турските граѓани:

  • Баровите, кафулињата, театрите, кината ќе бидат затворени до јануари 2021 година.
  • За лица над 65 години дозволено е движење надвор од 10:00 до 13:00 часот
  • За помлади од 20 години е дозволено движење надвор од 13:00 до 16:00 часот
  • Училиштата ќе бидат затворени до јануари 2021 година. Сите училишта ќе започнат со настава од дома или далечина.