Прага Нова Година

You are currently viewing Прага Нова Година

Дополнителни информации

ВО ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ Е ВКЛУЧЕНО:

 • Превоз со  туристички автобус,
 • Сместување во двокреветни соби во хотел 3* во Прага (околина) – 3 ноќевања со појадок,
 • Придружник од агенцијата за време на патувањето
 • Разглед на Виена
 • Организација и реализација на патувањето

 

ВО ЦЕНАТА НА АРАНЖМАНОТ НЕ Е ВКЛУЧЕНО:

 

 • Панорамски разглед на Прага со локален водич – 10 €,
 • Крстарење по Влтава – 20€,
 • Целодневна посета на Карлови Вари со професионален туристички водич од агенцијата -30€,
 • Целодневна посета на Дрезден со локален водич – 30€,
 • Патничко осигурување.
 • Влезници во објекти

 

 Организиран превоз од : Штип, Струмица,  Битола, Прилеп, Велес

ПРОТОКОЛИ ЗА ВЛЕЗ ВО ЧЕШКА

 1. Сите патници, пред патување во Чешка, мора да пополнат формулар за пристигнување (на следниов линк:https://plf.uzis.cz/), а отпечатена верзија од пополнетиот формулар мора да се стави на увид при граничната контрола по барање од службеното лице;
 2. Патниците кои се имунизирани се должни да го презентираат сертификатот / потврдата за извршена имунизација (вакцинација) од вирусот SARS-CoV-2, односно примени најмалку две дози вакцина против заразната болест COVID-19 – од вакцините што се признати од Европската агенција за медицина (ЕМА);

the Vaxzevria vaccine (producer AstraZeneca)
the Spikevax vaccine (producer Moderna)
the Comirnaty vaccine (producer Pfizer / BioNTech)
the Janssen vaccine (producer Janssen Pharmaceutical)

 1. Патниците кои немаат извршено имунизација, а кои користат јавен превоз (особено со авион, воз, автобус), мора да обезбедат писмена потврда од давател на здравствената услуга за негативен тест за антиген (максимум 48 часа од земање брис) или писмена потврда од акредитирана лабораторија за негативен RT-PCR тест (максимум 72 часа од земање брис). За таа цел, превозниците се овласетени да НЕ дозволат превоз на патници кои нема да покажат пополнет формулар за пристигнување и тест за САРС-КоВ-2.

Овие патници, во периодот од 5-от до најдоцна 14-от ден од влегувањето на чешка територија, треба да направат тест RT-PCR за да се одреди евентуалното присуство на вирусот САРС-КоВ-2. До добивање негативен резултат потребна е самоизолација!

 1.     Патниците кои немаат извршено имунизација, а кои користат индивидуален превоз, не е потребно да имаат резултат од тестот пред почетокот на патувањето, но задолжително е да се подложат на RT-PCR тест по влегувањето во Чешка не порано од 5-от ден, но не подоцна од 14-тиот ден. Потребна е самоизолација до  негативниот резултат од RT-PCR тестот.
 2. Патниците кои немаат извршено имунизација, а кои се државјани на трети земји и немаат дозвола за престој издадена од Чешка или немаат дозвола за долгорочен или постојан престој во друга земја на ЕУ не смеат да влезат во Чешка. Исклучок се земјите со низок ризик од инфекција.

ПРОТОКОЛИ ЗА ВЛЕЗ ВО МАКЕДОНИЈА

Во делот на мерките поврзани со патувања на граѓаните со важност од 01.09.2021г. се додава точка 14, со која при влез во државата сите лица (домашни и странски) треба да приложат еден од следните документи:

 1. Сертификат / потврда за извршена имунизација (вакцинација)од вирусот SARS-CoV-2, односно примени најмалку 2 дози на вакцина против COVID-19;
 2. Сертификат /потврда за прележан COVID-19 во последните 45 дена, сметајќи од денот на оздравувањето;
 3. Медицинска потврда со негативен резултат од RT PCR SARS-CoV-2 тест,направен во рок од најмногу 72 часа пред влез во нашата држава;
 4. Негативен резултат од брз Тест за Антиген направен во рок од најмногу 48 часа пред влез во нашата држава.

Патниците (над 18 години) кои немаат сертификат за извршена имунизација или за прележан COVID-19 во последните 45 дена, доколку не сакаат да бидат упатени во домашна изолација ќе треба да направат тест за време на престојот во странство непосредно пред враќањето за Македонија.

ОПШТИ НАПОМЕНИ:

 • Организатор на аранжманот е ТА АтлантиС
 • Резервација се прави со уплата на 50% од вкупнот износ на аранжманот
 • Целосна уплата на аранжманот е 15 дена пред почетокот на истиот
 • Цените на аранжманот се дадени во евра за уплата во денарска противвредност по курс 1 евро = 62 мкд
 • За реализација на аранжманот се потребни минимум пријавени 45 патника
 • За ова патување мора да имате пасош кој има важност од минимум 90 дена по завршувањето на аранжманот,
 • Организаторот го задржува правото да ја промени цената на аранжманот  во случај на промена на цената на превозот или  хотелот
 • Во случај на недоволен број на пријавени патници организаторот го задржува правото да го откаже во целост аранжманот  5 дена пред  датумот на започнување на истиот
 • Организаторот го задржува правото за промена на цените на факултативните излети, во случај на промена на цената на влезниците на локалитетите и музеите
 • За време на разгледите на градовите наведени во програмата не се предвидени посети на внатрешноста на јавните згради, институции или културни споменици, освен ако тоа не е посебно нагласено во програмата.
 • Организаторт го задржува правото за промена на редоследот на реализација на програмата.
 • Организаторот на патувањето го задржува правото за промена на програмата за патување во случај на непредвидени објективни причини, како на пр: застој на граница, доцнење на летот, застој во сообраќајот, затвореност на некој од локалитетите предвиден за посета и сл.

 

За оваа програма важат општите услови за патување на СКТМ и Т.А. Атлантис и Т.А МИГ ТРАВЕЛ