МЕТЕОРИ – КАЛАМБАКА

You are currently viewing МЕТЕОРИ – КАЛАМБАКА

Еднодневна прошетка до МЕТЕОРИ И КАЛАМБАКА

Метеора е термин кој значи средина на небото, но тоа истовремено е и комплекс од христијански манастири кои се наоѓаат во централна Грција. Манастирите се градени на самите врвови на камените столбови, кои се високи по неколку десетици метри и до кои може да се стигне единствено пешки. Биле откриени од Свети Атанасиј и денес претставуваат вистинска туристичка атракција. Комплексот манастири е ставен под заштита на УНЕСКО, бидејќи претставуваат вистинско светско наследство. Денес од шесте манастири, пет се машки а еден е женски манастир, и дел од тие служат како туристичка атракција. Овие манастири се многу популарни за туристите, а овде е сниман и дел од филм со Џејмс Бонд.

Манастир Големиот Метеор

Светиот манастир на Големиот метеор (Преображение на Исус) е најголемиот и најстар од сите манастирите.
Тој датира од 14 век. Поради обликот на гигантска ѕид на кој е изградена, тоа беше наречен “суспендирани во воздухот” (Метеора).

Манастир Варлам

Манастирот Варлаам е втор по големина манастир и датира од 16 век.
На внатрешните ѕидови на манастирот биле насликани од страна на тројца уметници од кои еден од нив (на пр Кастелано)
меѓу најпрестижните византиски уметници на своето време.

Планирано поаѓање од Битола во 06:00 часот од спортска сала. Прво пристигнување во Метеори посета на Големиот манастир или манастирот Варлаам (планирано околу 3 часа да се задржиме во метеори). Собир со групата во договорено време, па се упатуваме во работилницата каде се изработуваат икони, разни сувенири, подароци….Се прави кратка презентација и патниците ќе имаат слободно време за пазарување од продавницата. Потоа одиме на ручек во КАЛАМБАКА. Слободно време за индивидуални активности. Во договорено време поаѓање за Битола.

Цена: 1100 мкд

НАПОМЕНА!

  • ВЛЕЗНИЦА ВО МЕТЕОРИ 3 еу, задолжително носење на сукња за влез во манастирите бидејќи истата е со наплата ( цените на влезниците варираат и точна информација би имале по моментот на пристигнување)
  • За овој аранжман важат општите услови за реализација на патување на Т.А МИГ ТРАВЕЛ  
  • Крајниот рок за извествање на евентуален отказ е пет дена пред датумот на поаѓање. Организаторот на патувањето го задржува правото за измена на редоследот на поедини содржини во програмата.
  • Патната исправа е лична обврска, при што важноста на пасошот треба да биде три месеци пред и